Kerstmis op school

Posted by on december 23, 2016

Ik wil ook mooi gestylde kinderen en dito kersthapjes op het kerstdiner van school

En dit jaar gaat het me lukken, dacht ik! Van de 20 vakantiedagen die ik op jaarbasis heb ik er eentje opgenomen op de dag van het kerstdiner op school.

 

Op deze donderdag zijn de kinderen al om 12.00 uur uit. Ze hoeven niet naar de BSO. Ik sta daar op het schoolplein ze op te wachten. De ingrediënten voor het kerstdiner zijn in huis, alle drie de kinderen krijgen een eigen kersthapje mee voor het buffet. We gaan de fruitspiesjes, gekookte / versierde eieren en knakworst in bladerdeeg gezellig samen maken. Dat is het plan. Om 5 uur hoeven we pas op school te zijn. Dus dat zou moeten lukken.

 

Nog even langs de H&M voor een nieuwe outfit

Met alle kerstdagen in het vooruitzicht zou het wel leuk zijn als mijn boys ook een mooi blousje hebben. We hebben nog blousjes liggen, maar misschien vind ik op de valreep nog een leuke hippe bij de H&M. De kleine meid heeft al genoeg glitterjurken dat komt wel goed.

Dus gelijk uit school rijden we door naar het winkelcentrum. Ik gooi wat krentenbollen en mandarijnen naar de achterbank. ‘Mam, we willen chillen’. ‘Jongens, het is toch leuk! Jullie krijgen nieuwe kleding!’ Mooi gestylde blousjes werden het niet, ze wilden per se zo’n foute kersttrui die we uiteindelijk bij C&A vonden. Afijn, we kunnen weer naar huis.

 

Piesen onderweg

Om 2 uur moeten we thuis zijn, want uber creatieve buurvrouw heeft aangeboden haar geweldige kerstster van bladerdeeg met knakworst te maken. Daar styling niet mijn sterkste kant is, leek het me een goed idee. Heeft zoon nr 1 iets waar hij ook mee kan pronken J. Wel voelde ik me een beetje lullig dat zij nu dat ding ging maken en ik s morgens nog een rondje had hardgelopen, wat ik het liefste doe op mijn vrije dag. En wat mij ook een prettiger mens maakt (na het rennen). En dat ik enorm moest haasten om 2 uur weer terug te zijn, was ook een kleine uitdaging. Zoon nr 2 moest plassen. En nodig plassen. Hij kon het écht niet meer ophouden tot huis. Grote broer Giel grijpt deze momenten aan om te gaan sarren. ‘Denk maar aan waterfonteinen, Mick’ ‘Giel houdt je snuit!’ ‘Mama, ik hou het echt niet meer op!’ Auto aan de kant gezet en Mick laten plassen in de berm. Piest hij ook nog eens over zijn broek en schoenen… zucht.

Maar we kunnen het nog steeds redden…

 

De gescheurde jas

Ik was moe en ik was Giel zat. Dat pesten ook de hele tijd. ‘Ga maar alvast naar de buurvrouw en neem 1 blik knakworsten mee’. Meneer pakt alle blikken die er zijn mee… Mijn geduld raakt op. Op het moment dat ik hem bij de arm grijp, laat hij zich vallen. Krggg… shit de jas scheurt op de naad kapot van zijn oksel tot de hoogte van de zakken. Shit,… Zijn goede winterjas… en dat vlak voor de kerstdagen. Ik baal….ENORM! Ik vloek en ik tier. Zelf naaien heeft geen zin, de scheur is zeker 30 cm. Ik laat de kids achter en rijd in mijn eentje naar de Gouden Schaar met de jas. De buurvrouw stuur ik een appje om te bedanken voor de kerstster, even persoonlijk bedanken red ik niet qua tijd…

 

‘Zo onhandig om 3 kinderen te hebben met Kerst’

Ik kom terug en dan is er nog maar een uurtje. Snel eieren koken. De kinderen fruitspiesjes laten rijgen. Dan nog snel eieren versieren. Veel te laat stappen we in de auto. Ook nog file…

Tien over 5 komen we aan op school. Giel mocht vooruit rennen met zijn kerstster met knakworsten. Mick zet ik af bij de klas. Iedereen zit al en ik duw hem snel naar binnen. Ik klaag tegen een moeder dat het op zulke momenten zo onhandig is om 3 kinderen te hebben. ‘Nou bijzonder toch om 3 kinderen te hebben, geniet er juist van’ O, nee, dit was precies de moeder die een ernstig ziek kind heeft. O shit, hoe stom!! Bedremmeld loop ik met mijn dochter naar de kleuterklas. De meloen met fruitspiesen overhandig ik aan de juf.

 

Fruitspiezen naast de Gluhwein

Teruglopend naar de auto voel ik me zo verdrietig. Waarom wilde ik het nu allemaal zo goed mogelijk hebben. Pfff stress om niks. Ik rij naar het winkelcentrum waar de Indiase man de jas van Giel perfect genaaid heeft, voor een tientje. Kan hem bijna omhelzen. Terug op school borrelen we met de ouders op het schoolplein. Naast de Gluhwein staan wat restanten van het kerstdiner. Zonde om anders weg te gooien. Mijn mooie fruitspiezen staan er ook .. onaangeroerd… Dan neem ik er zelf maar een. Ik klaag nog wat over mijn stressvolle middag tegen andere moeders. Waarop ik een gouden tip krijg: ‘Elies, ik schaam me er nog geen eens voor: Ik heb gewoon kant en klare mini saucijzenbroodjes gekocht bij de Appie, even verwarmd en zo meegegeven’.

 

Kerstgevoel

Volgend jaar pak ik het anders aan. Dan mag mijn vriend dit sjeffen. Dan ga ik vooral met de kids naar Herdertjesmis. Want dat is voor mij Kerst. Rust, bezinning, mooie liedjes zingen.

Op Facebook like ik alle foto’s van prachtig uitgedoste kinderen die happy op de foto staan vlak voor het kerstdiner. En fantastische foto’s van bladerdeeg kerstbomen. Geweldig allemaal. Ik hoopte ook zo’n moeder te kunnen zijn. Maar nee, hoe perfecter ik wil zijn, hoe hysterischer ik word. Ik hoop dat de kids de Herdertjesmis onthouden en het gezellige kerstontbijt gewoon met z’n 5-en. Dat is ons Kerstgevoel. Prettige Kerst allemaal!

 

Herdertjesmis in Maarssen-Dorp begint om 19.00 uur op zaterdag 24 dec. In de Heilige Hart Kerk

In de Domkerk in Utrecht is ook een Kinderkerstdienst om 19.00 uur. Haal wel (gratis) een kaartje van te voren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*